Boek
Nederlands

Stella : ster van de zee

Gerda Dendooven (auteur)
+1
Stella : ster van de zee
×
Stella : ster van de zee Stella : ster van de zee

Stella : ster van de zee

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Een visser en zijn vrouw vinden in hun net een klein meisje en nemen het mee naar huis. Het vrolijke meisje is anders dan de andere visserskinderen: ze groeit heel snel en zingt in een taal die niemand begrijpt. Prentvertelling met kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Jezelf zijn, Reuzen
Titel
Stella : ster van de zee
Auteur
Gerda Dendooven
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2016
45 p. : ill.
ISBN
9789045119397 (hardback)

Besprekingen

Een visser vindt in zijn net vol vissen een klein, levend meisje. De vissen en zijn vrouw nemen het meisje mee naar huis en noemen haar Stella Maris. Het meisje groeit op, gaat naar school en is altijd vrolijk. Totdat ze zo groot wordt, dat ze niet meer in de schoolbanken past en zonder ongelukken kan spelen. Wat nu? Dit verhaal is gebaseerd op het lot van de huidige vluchtelingenkinderen die over zee in een vreemde wereld terechtkomen. Stella ziet er in eerste instantie net zo uit als de andere visserskinderen, maar dat verandert naarmate ze blijft groeien. Haar stem klinkt ook anders en ze zingt in een taal die niemand begrijpt. Past Stella nog in het visserdorp? Past het vissersdorp nog bij haar? Geen lichte kost, maar Gerda Dendooven laat zien dat ook deze thematiek in kinderboeken thuishoort. Ze vertelt in zeer begrijpelijke taal hoe Stella’s leven is (‘Als ze niesde, waaiden de bladeren van de bomen.’). De beelden, in gemengde techniek met collage, geven de sfeer van het verhaal…Lees verder

Stella

Een visser en zijn vrouw vinden op een dag een meisje in hun netten. Ze speuren de oceaan af, vragen aan wal of iemand een kindje is verloren, maar niemand die een kindje mist en niemand die er eentje bij wil. Dus nemen ze het meisje in huis, want al is hun vissershuisje klein, in hun hart is plaats genoeg. Ze noemen haar Stella Maris, ster van de zee. Stella is hun zonnetje in huis. Ze danst, ze zingt, ze leert vissen en praten, en vooral: ze groeit. In een mum van tijd groeit ze niet alleen haar leeftijdsgenoten, maar ook de volwassenen voorbij. Als reuzin voelt Stella zich niet meer thuis en neemt ze het besluit de wijde wereld in te trekken.

De expressionistische, hoekige stijl van Gerda Dendooven, die aan Permeke doet denken, leent zich uitstekend om dit vreemde verhaal te illustreren. De bonkige figuren met kolenscheppen van handen, passen mooi in het plaatje van het harde vissersleven, en zeker om de onbehouwenheid en onaangepastheid van het hoofdpersonage weer te…Lees verder

Over Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (Marke, 10 mei 1962) is een Belgische kunstenares, die vooral bekend is geworden door haar boekillustraties.

Biografie

Dendooven volgde na haar middelbare school de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In het begin van haar carrière begeleidde ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. Sinds 1992 geeft ze les Illustratie in Gent. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder-, jeugdboeken en theaterstukken. Dendooven werkt voor verschillende uitgeverijen, tijdschriften en in opdracht. Zelf speelt ze ook theater in het theatercollectief "Jenny" en heeft ze meegespeeld in het kindertheaterstuk van HETPALEIS Bremen is niet ver uit 2001. In 2007 is ze benoemd tot Kinderconsul namens de Belgische Stichting Lezen.

Gerda Dendooven is de levenspartner van typograaf en vormgever Gert Dooreman met wie ze twee dochters heeft.

Sti…Lees verder op Wikipedia