Boek
Nederlands

Stervensuur : acht literaire thrillerverhalen

Herman Koch (auteur), Marcel Möring (auteur), Christiaan Weijts (auteur)
Acht spannende verhalen van hedendaagse Nederlandse literaire auteurs.
Bevat
Wind uit het noorden / Herman Koch
De pure waarheid / Marcel Möring
Skimmen / Christiaan Weijts
Koude steen / Rob Van Essen
Met vreemde mannen mee / Wanda Reisel
Ik wil u nog eens zien / Saskia De Coster
Tosca / Stine Jensen
Daad, plek, getuige / Manon Uphoff
Titel
Stervensuur : acht literaire thrillerverhalen / Herman Koch, Marcel Möring, Christiaan Weijts ... [et al.] ; met een voorwoord van Bas Heijne
Auteur
Herman Koch Marcel Möring Christiaan Weijts
Inleider
Bas Heijne
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2010
215 p.
ISBN
9789041415875 (hardback)

Besprekingen

In zijn inleiding probeert Bas Heijne uit te leggen waarom er ook in Nederland best thrillers geschreven zouden kunnen worden die de vergelijking met de Amerikaanse voorbeelden ruim zouden kunnen doorstaan. In de daarna geplaatste verhalen blijkt dat toch een misverstand: de in de inleiding genoemde voorbeelden (Connely, Pelecanos, etc) zijn vakmensen die zich studieus op een thriller voorbereiden. De acht verhalen in deze bundel, geschreven door Herman Koch, Marcel Möring, Rob van Essen, Christiaan Weijts, Wanda Reisel, Saskia de Coster, Stine Jensen en Manon Uphoff, zijn op zijn best spannend te noemen, maar hebben niets van het genre waarin Angelsaksische schrijvers zo meesterlijk zijn. De meeste verhalen hebben een open einde, hebben veel mysterieus gedoe, maar laten vooral -gemakzuchtig- veel vragen open. Het is aardig leesvoer voor op het strand, waarbij het verhaal van Wanda Reisel het meest intrigerend is, maar thrillers zijn het niet. Leuke gelegenheidsstukjes, soms iets te p…Lees verder

Over Herman Koch

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Herman Huibert Koch (Arnhem, 5 september 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. Als acteur is Koch vooral bekend van de televisieserie Jiskefet.

Biografie

Koch werd geboren in Arnhem en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school begon hij op het Montessori Lyceum, en hij werd aldaar wegens wangedrag verwijderd.

Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als 'interviews met mezelf'. In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij is getrouwd met schrijfster Amalia de Tena . Samen hebben zij een zoon.

Zijn literaire romandebuut was Lees verder op Wikipedia

Suggesties