Boek
Nederlands

Alles echt gebeurd

Jeroen Brouwers (auteur)
Wie is Jeroen Brouwers? Wie gaat er schuil achter de exuberante tirades van Cliënt E. Busken, de verstikkende wereld van Het hout of de vurige gedachtestroom van Bezonken rood? Waar is de zogenaamd echt gebeurde waarheid in dit weidse oeuvre, dat volgens de schrijver zelf bestaat uit boeken die autobiografisch zijn ‘en niettemin alle gelogen’?
Brouwers heeft steeds beweerd dat hij gee
Onderwerp
Brouwers, Jeroen
Extra onderwerp
Nederlandse literatuur
Titel
Alles echt gebeurd
Auteur
Jeroen Brouwers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
413 p.
ISBN
9789025473464 (paperback)

Besprekingen

Hier ligt de sleutel

Uit de essays, notities en verhalen van Jeroen Brouwers stelde Lodewijk Verduin een indrukwekkend requiem samen voor een getergde schrijver.

Alles echt gebeurd heet de kloeke bundel essays, notities en verhalen van Jeroen Brouwers die zijn uitgever een paar maanden na zijn dood het licht heeft doen zien. De titel verwijst naar het bekende adagium van Gerard Reve: 'Echt gebeurd is geen excuus.' Een stelling die Brouwers - die op 11 mei op 82-jarige leeftijd overleed - in zijn hele oeuvre heeft onderschreven.

Twee jaar geleden, in het nawoord bij de vijftigste druk van zijn roman Bezonken rood, ging Brouwers nog eenmaal in op de polemiek met 'bijvoegselgoeroe Rudy K', die hem bourgondisch geloei, rooms pathos, hol gebral, wansmaak, inferieure gevoelens, maar vooral leugenachtigheid had verweten.

Volgens Kousbroek (van Brouwers krijgt hij slechts een initiaal) werd de situatie in het jappenkamp in Bezonken rood veel erger voorgesteld dan het was geweest. Brouwers zou de werkelijkheid geweld hebben aangedaan. Achteraf, schreef Brouwers, mocht hem als vergissing worden aangerekend dat hij de handelingen in zijn…Lees verder

Over Jeroen Brouwers

Jeroen Godfried Maria Brouwers (Batavia, 30 april 1940 – Maastricht, 11 mei 2022) was een Nederlandse schrijver, journalist en essayist.

Biografie

Jeroen Brouwers was het vierde kind van Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964) en Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Later werd nog een broertje geboren. Zijn vader werkte als boekhouder bij een architectenbureau.

Vroege jeugd in Nederlands-Indië

Na de Japanse invasie begin 1942 en de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werd zijn vader overgebracht naar een krijgsgevangenkamp in de buurt van Tokio. Brouwers belandde met zijn grootmoeder Elisabeth Henrica Pos (1885-1945), zijn moeder en zus eerst in het jappenkamp Kramat. Na een paar maanden werden ze overgeplaatst naar het kamp Tjideng, in een buitenwijk van Batavia. Zij…Lees verder op Wikipedia