Boek
Nederlands

De reus van Teus

Thea Dubelaar (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
+1
De reus van Teus
×
De reus van Teus De reus van Teus
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar

Besprekingen

Teus is een gewone jongen die op een winterdag een reus ziet. Hij vertelt het thuis, maar mama en zus geloven er niets van en zijn broer lacht hem uit. Alleen papa luistert. Als het begint te sneeuwen, krijgt de reus van Teus brood, kaas en warme melk. Maar voor warmte zorgen is niet vanzelfsprekend. Teus besluit dat de reus in de kerk kan overnachten. Maar de reus wordt gezien. Politie en brandweer komen de klus klaren, maar Teus helpt zijn grote vriend door hem te laten wegvluchten.

De reus van Teus is een boek voor beginnende lezers na een klein schooljaartje leeservaring (AVI 3). De zinnen zijn eenvoudig en voor elke zin begint een nieuwe lijn. Het lettertype is duidelijk en voldoende groot. De illustraties bieden bovendien een stevig tegengewicht. Collages gecombineerd met tekeningen, druk- en spattechnieken, verschillend tekengerei: te veel om op te noemen, maar prachtig uitgevoerd met onverwachte en uiterst fijne details in dat grote, hoekig geknipte en geplakte…Lees verder
Leuke leesoefenstof over het jongetje Teus, dat op een koude winterdag een echte reus in het park ontdekt. De reus is aardig, maar hij heeft het koud en is hongerig. Teus heeft medelijden met de reus en geeft hem zijn sjaal en wanten. Ook wil Teus hem helpen om een dak boven zijn hoofd te vinden. Echter, niemand gelooft Teus, dus moet hij in zijn eentje op zoek naar een huis dat groot genoeg is. Een leuk verhaaltje over een warme vriendschap. De grappige paginagrote illustraties, gemaakt met verschillende technieken, waaronder veel collagevorm, passen uitstekend bij het verhaal. De tekst bestaat uit korte zinnen, met behoorlijk wat tweelettergrepige woorden, enkele drie- of vierlettergrepige woorden, maar grotendeels eenlettergrepige woorden, soms met twee medeklinkers, AVI-M3. De titel van elk hoofdstuk is vetgedrukt. Elke zin begint op een nieuwe regel. Er worden hoofdletters gebruikt, evenals leestekens. In het verhaaltje wordt ook de dialoogvorm toegepast. Duidelijk, groot lettert…Lees verder

Zoeperspin

Zoeperman kijkt verlangend uit naar de komst van zijn vriendinnetje Zofietje. Jammer genoeg komt Trees alleen op de koffie want Zofietje is naar een feestje. Mama en Trees kunnen gezellig kletsen, maar Zoeperman verveelt zich stierlijk. Terug alleen op zijn kamer hoort hij opeens schrille kreten. Mama en Trees staan bibberend op een stoel, want onder de tafel zit een reuzenspin! Zoeperman doet zijn heldenstatus eer aan en weet die enge spin in een potje te vangen.
Het prentenboek springt in het oog door de felle kleuren en de aparte tekenstijl. Ook door het gebruik van tekstballonnetjes doet het denken aan tekenstrips. Hoewel er veel actie aan te pas komt, komen de figuren eerder statisch en vlak over. Er is een gemis aan dieptedimensie. De kleurencombinaties van fel rood en blauwe tinten komen frequent voor: ze onderstrepen de actie maar hebben eveneens een vermoeiend effect.
Het verhaal wordt in een eenvoudige ietwat simpele taal verteld, waarbij de actie centraal staat,…Lees verder

De reus van Teus

Teus loopt op een koude winteravond langs het park naar huis. Hij ziet iets bewegen maar weet niet goed wat het is. Het lijkt wel een heel groot been. En een voet. Dan ziet hij nog zo’n been ... Teus staat oog in oog met een reus! Hij gelooft zijn ogen niet maar hij is niet bang: reuzen bestaan immers niet! Maar als de reus naar Teus toebuigt en Teus zijn snor en mond vol scheve tanden ziet, zet hij het op een rennen ... Thuis gelooft niemand wat hij zag. Zijn broer en zus lachen hem uit. Enkel papa zegt dat hij vroeger ook eens een reus heeft gezien. Maar hij ontkracht meteen zijn verhaal door te zeggen dat het toch niet waar kon zijn. En dat Teus niks meer over reuzen moet zeggen, want dat geen mens hem zou geloven. De volgende dag gaat Teus al erg vroeg naar het park, op zoek naar zijn reus. Hij geeft hem zijn sjaal en wanten, want de reus rilt van de kou. Teus roept de hulp in van zijn vader, die zegt dat hij niks kan doen omdat mensen niet willen dat de reus bestaat en hem daa…Lees verder

Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia